Pierożki z ciasta filo z nadzieniem z wędzonej makreli

Pierożki z ciasta filo
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 5 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia rumuńska

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta filo
  • 1 żółtko
  • woda
Nadzienie:
Dodatki:
  • granat
  • zielona papryczka
  • liście sałaty rzymskiej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj nadzienie. Zdejmij skórę z makreli. Wytnij z niej filety, oczyść je z ości, przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.
Posiekaj liście szpinaku. W misce wymieszaj rybę, szpinak, śmietanę, skórkę i kilka kropli soku z cytryny. Dopraw całość pieprzem. Uwaga - konsystencja farszu nie może być za rzadka.

Żółtko roztrzep z łyżką wody. Przełóż 2 arkusze ciasta filo na deskę. Wytnij kilka podłużnych, prostokątnych pasków o szerokości ok. 10 cm.
Na dolną część każdego paska ułóż łyżkę nadzienia i zwiń pasek w trójkąt. Posmaruj każdego pierożka ubitym żółtkiem za pomocą pędzelka.
Na rozgrzanej patelni, na oleju smaż pierożki z obu stron, aż będą złociste i chrupkie.
Wyciągnij pierożki z patelni, odsącz na ręczniku papierowym.

Pomasuj granat na desce, to sposób na łatwe wydobycie z niego pestek. Przekrój granat na pół i stuknij nożem nad miską tak, by wszystkie pestki wypadły. Pokrój papryczkę w cienkie plasterki na ukos.

Oderwij listki z sałaty rzymskiej. Na talerzu ułóż kilka listków. Na każdym listku ułóż po jednym pierożku. Danie posyp pestkami granatu i dodaj plasterki papryczki. Gotowe!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA