Tapenada z suszonych pomidorów

Tapenada z suszonych pomidorów
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
3
Czas przygotowania:
15 minut

Przepis




składniki
1 szklanka suszonych pomidorów, najlepiej z oleju
1 szklanka oliwek Kazamata, bez pestek
3 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów
sok i skórka starta z 1 cytryny
3 fileciki anchois (jeśli chcesz możesz dodać więcej)
2 garści świeżych liści mięty

przygotowanie
Tapenada to po prostu pasta z oliwek. W tej wersji ich oleistość świetnie dopełniają słone anchois, intensywne w smaku suszone pomidory i orzeźwiająca mięta. Wrzuć wszystkie składniki do blendera lub malaksera i miksuj, aż składniki się połączą, ale pasta nie będzie jeszcze gładka. Przechowuj w słoiku w lodówce.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

magdaprzeda 6 lat temu

Mmm..kuchnia francuska wydaję się być w Polsce trochę jakby zapomniana kosztem innych..Mi dużo ciekawych i dobrych produktów udało się odkryć dzięki Lidlowi.Tak się szczęśliwie składa że od jutra także tydzień francuski w Lidl!!!Sery,tarty,ślimaki,croissanty...mmm,byle do jutra.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE