Włoskie pierożki ze skwarkami z boczku i sałatą

Włoskie pierożki ze skwarkami
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Pierogi i pierożki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki durum, przemiał 00
  • 4 jajka
  • 2 szczypty soli
Farsz:
  • 150 g boczku w plastrach
  • cebula
  • łyżka oleju do smażenia
  • łyżka oleju do farszu
  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • garść szpinaku
  • 100 g twarogu
  • cytryna
Okrasa:
Sałata:
Dressing:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelnię wlej olej i wrzuć pokrojony w kostkę boczek i drobno pokrojoną cebulę.
Przygotuj farsz. Ziemniaki włóż do miski i dobrze rozgnieć, dopraw solą, pieprzem i dolej olej. Na patelnię po boczku wsyp szpinak, podsmaż i przełóż do miski, w której są ziemniaki i boczek. Do farszu dodaj twaróg i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Do miski wsyp mąkę, jaja i sól, a następnie wyrób ciasto i rozwałkuj.
Nałóż farsz do ciasta i uformuj pierożki.
Przygotuj okrasę. Na patelni rozpuść masło. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i smaż na rumiany kolor. Do boczku dodaj liście laurowe i majeranek.
Pierogi wrzucaj do gotującej się wody. Świeżo ulepione pierogi gotuj ok. 5 minut.
Do miski wsyp miks sałat, dodaj pomidora pokrojonego w ósemki i cebulę pokrojoną w pióra. Przygotuj dressing. Do moździerza włóż ząbek czosnku, dodaj sól i utrzyj. Następnie dodaj pieprz, ocet i oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj. Dressingiem dopraw sałatę. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA