Pielmieni
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia rosyjska

Składniki:

  • ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • sól
  • farsz mięsny:
  • 250 g wieprzowiny mielonej (łopatka)
  • 150 g wołowiny mielonej (łopatka)
  • 100 g zmielonego boczku wieprzowego lub mielonej baraniny (łopatka)
  • ½ startej dużej cebuli
  • 2 ząbki startego czosnku
  • pieprz, sól

Kalkulator wag i miar

Przepis

Mięso, startą cebulę i starty czosnek wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem według uznania.
Wstawić do lodówki na godzinę, by smaki się połączyły.
Z mąki, wody, jajka oraz soli wyrobić ciasto na pierogi. Ciasto musi być elastyczne i gładkie. Odłożyć na godzinę do lodówki.
Sposób formowania ciasta jest taki sam, jak w przypadku polskich kopytek - gotowe ciasto podzielić się na 6 części, z każdej części uformować wałek grubości palca, dokładnie obtaczając go w mące. Wałek pociąć na kawałki, tak jak w przypadku kopytek. Z każdego „kopytka” wyrabiać małe placuszki na stolnicy posypanej mąką. W środku każdego placuszka umieścić kulkę mięsa. Zalepiać tak jak pieroga, skręcając tworząc kształt przypominając wyglądem tradycyjne rosyjskie kokoszniki (nakrycie głowy).
Gotować pielmieni we wrzącej osolonej wodzie ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia.
Podawać z odrobiną octu, grubo posiekaną natką pietruszki i gęstą kwaśną śmietaną.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE