Tatar z owoców i warzyw podany z grzankami z kozim serem

Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 5 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia rumuńska
Składniki:
- 2 pomidory
- plaster arbuza
- 2 łyżki malin
- 2 łyżki czerwonej porzeczki
- garść orzechów nerkowca
- mały kawałek czerwonej cebuli
- kilka listków bazylii fioletowej
Dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z jednej limonki
Dodatki:
- 1 kromka chleba
- 2 plastry koziego sera
Przygotowanie:
Pomidory pokrój w ćwiartki, następnie wytnij miąższ i pestki - możesz ich użyć do zrobienia np. gazpacho. Ćwiartki pokrój w kosteczkę.
Wytnij skórę z plastra arbuza, wyjmij z niego pestki. Następnie pokrój arbuza w kosteczkę.
Każdą malinę przekrój na pół. W misce delikatnie wymieszaj arbuza, pomidory, maliny i czerwoną porzeczkę. Dodaj oliwę, sok z limonki, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj.
Podpraż orzechy, aż się ładnie zarumienią. Zdejmij je z patelni i jeszcze ciepłe drobno posiekaj. Odstaw do wystygnięcia.
Na patelni z obu stron zgrilluj kromkę chleba. Zdejmij ją z patelni, przekrój ją na pół, na ukos.
Na kromce grillowanego chleba ułóż plastry koziego sera. Podpal plastry koziego sera palnikiem do krem brulee, aż ładnie się zarumienią.
Tatar serwuj chłodny. Ozdób go listkami bazylii oraz prażonymi orzechami nerkowcami. Podaj z grzankami z kozim serem.
Wytnij skórę z plastra arbuza, wyjmij z niego pestki. Następnie pokrój arbuza w kosteczkę.
Każdą malinę przekrój na pół. W misce delikatnie wymieszaj arbuza, pomidory, maliny i czerwoną porzeczkę. Dodaj oliwę, sok z limonki, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj.
Podpraż orzechy, aż się ładnie zarumienią. Zdejmij je z patelni i jeszcze ciepłe drobno posiekaj. Odstaw do wystygnięcia.
Na patelni z obu stron zgrilluj kromkę chleba. Zdejmij ją z patelni, przekrój ją na pół, na ukos.
Na kromce grillowanego chleba ułóż plastry koziego sera. Podpal plastry koziego sera palnikiem do krem brulee, aż ładnie się zarumienią.
Tatar serwuj chłodny. Ozdób go listkami bazylii oraz prażonymi orzechami nerkowcami. Podaj z grzankami z kozim serem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia rumuńska
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze