Paprykarz z kurczaka

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia rumuńska

Składniki:

  • 1 duży kurczak
  • pokrojony na kawałki albo dwa udka i dwie piersi (ze skórą)
  • przekrojone na pół
  • 2 łyżki oliwy
  • kawałek masła (1-2 łyżki)
  • posiekana cebula
  • 2-3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • 285 ml bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • bez pestek
  • pokrojonej na centymetrowe paski
  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • pokrojone na kawałki
  • 250 ml kwaśnej
  • gęstej śmietany
  • sól

Kalkulator wag i miar

Przepis

Natrzeć kawałki kurczaka solą. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę z masłem. Zrumienić kurczaka ze wszystkich stron. Wyjąć z rondla i odłożyć. W tym samym rondlu zeszklić cebulkę z czosnkiem. Dodać słodką i ostrą paprykę oraz mąkę, podsmażać uważając, by nie przypalić papryki. Wlać bulion, wymieszać. Włożyć kawałki kurczaka. Wsypać połowę posiekanej natki. Całość doprowadzić do wrzenia. Dodać paski papryki, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Włożyć pomidory i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Kiedy mięso będzie już miękkie, zdjąć garnek z ognia i dodać śmietanę i posypać pozostałą natką.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE