Królik w śmietanie z rozmarynem - Aniela Redelbach

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 królik (albo pół)
- śmietana 18% 0,5 l
- sól
- pierz
- świeży rozmaryn
- cebula 2 szt.
- marchew 1 duża
- czosnek 3 ząbki
- białe wytrawne wino
Przygotowanie:
Kroję królika na kawałki. Przyprawiam solą i pieprzem. Obsmażam na maśle. Na patelni, na której smażył się królik podsmażam warzywa, pokrojone w zapałkę i rozmaryn. Deglasuję winem, dodaję mięso, trochę wody i duczę aż królik będzie gotowy. Redukuję sos i dodaję śmietanę. Gotuję jeszcze trochę aż sos będzie wystarczająco gęsty. Dodaję czosnek i pietruczkę (koperek).
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania mięsne
Kuchnia polska
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze