Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Kaczka po pekińsku

Kaczka po pekińsku
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z kaczki
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
4

Składniki:

Marynata:
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • kawałek pokrojonego imbiru
  • ćwierć filiżanki jasnego sosu sojowego
  • pół łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • ćwierć filiżanki miodu
  • 1 łyżka glukozy
  • 3 gwiazdki anyżu
  • szczypta białego pieprzu
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 filiżanka skrobi kukurydzianej wymieszana z połową filiżanki wody
Nadzienie:
  • 5 gwiazdek anyżu
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 2 łyżki posiekanego imbiru
  • 1 + ½ łyżki soli
Do podania:
  • 8 łyżek sosu śliwkowego
  • 8 łyżeczek hoisin
  • 10 pokrojonych dymek
  • 1 pokrojony w paski ogórek
Placuszki:
  • 1 l wody
  • 250 g mąki
  • olej roślinny albo sezamowy

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Odciąć szyję i skrzydła kaczki. Małą pompką wtłoczyć powietrze między skórę i mięso. Na szyi zawiązać sznurek do późniejszego zawieszenia kaczki.
W dużym garnku zagotować wodę i dodać składniki marynaty. Zanurzyć kaczkę. Polać ją dokładnie płynem, wyjąć i zawiesić na 6-7 godzin.
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Kaczkę ułożyć na kratce nad brytfanką wypełnioną do połowy wodą. Wypełnić nadzieniem. Przez 30 minut piec kaczkę piersią w górę, następnie odwrócić na 45 minut, a potem ponownie piec 30 minut piersią do góry.
Kiedy kaczka się piecze przygotować placuszki. Zagotować wodę i stopniowo wsypywać do niej mąkę. Mieszać starannie drewnianą łyżką. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 20 minut. Uformować z ciasta wałek o średnicy 5 cm. Pokroić na centymetrowe kawałki. Każdy rozwałkować na grubość pół centymetra. Usmażyć placuszki na oleju. Ułożyć je jeden na drugim i przykryć wilgotną ściereczką.
Z kaczki skroić chrupiącą skórę, a następnie mięso. Podawać z placuszkami i dodatkami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE