Czebureki - wspaniałe pierogi z Krymu

Czebureki - wspaniałe pierogi z Krymu
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.80
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Pierogi i pierożki

Składniki:

  • trzy szklanki maki pszennej
  • około szklanki ciepłej wody
  • trzy łyżki masła
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy. Jak już uzyska jędrna konstyntecję, robimy z ciasta kulę po czym odstawiamy je do miski, aby "odpoczęło". Mięso mieszamy ze sobą, dodajemy zmielony kmin, kolendrę oraz pieprz i sól oraz czosnek - wyrabiamy. Pieczarki kroimy na plasterki. Cebulkę szklimy i dodajemy do farszu. Ciasto cienko rozwałkowujemy po czym wykrawamy z niego okregi - średnica talerzyka. Farsz kładziemy na połowę ciasta, kładziemy na nim plasterki pieczarek solimy, pieprzymy po czym zamykamy pieróg. Każdy pieróg smażymy na głębokim oleju. Można podać ze zwykłym sosem jogurtowo-czosnkowym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE