Duszona karkówka po wileńsku podana z grzybowymi czeburekami

Oceń przepis:
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 6 plastrów karkówki wieprzowej bez kości
- 3 cebule
- 1 marchew
- 4 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 litr bulionu warzywno-mięsnego
- pieprz
- sól
- bułka tarta
- 2 jaja
- olej do smażenia
- sklarowane masło
Przygotowanie:
Mięso rozbić tłuczkiem na kotlety, przyprawić solą i pieprzem, następnie panierować kotlety w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, obsmażyć kotlety na złoto z obu stron.
Obsmażone kotlety przełożyć do brytfanki, następnie na tej samej patelni usmażyć pokrojoną cebulę i marchew, pod koniec smażenia dodać czosnek. Usmażoną cebulę i marchew przełożyć do brytfanki, rozgrzaną patelnię zalać szklanką bulionu i gotować ok. 3 min. Pozostały bulion wlać do brytfanki wraz z bulionem z patelni. Bulion powinien przykryć mięso do połowy, do brytfanki dodać 4-6 liści laurowych oraz 6 -8 ziarenek ziela angielskiego. Mięso dusić na wolnym ogniu ok. 60 min. Po 60 minutach mięso będzie miękkie i soczyste, następnie przełożyć mięsko na półmisek. Z pozostałego wywaru wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie, płyn zmiksować za pomocą malaksera, powstały sos gotować na wolnym ogniu ok. 3 min powoli dodając sklarowane masło w celu zagęszczenia sosu. Sos powinien mieć kremową konsystencję, doprawić solą i pieprzem. Sosem polewamy karkówkę.
Obsmażone kotlety przełożyć do brytfanki, następnie na tej samej patelni usmażyć pokrojoną cebulę i marchew, pod koniec smażenia dodać czosnek. Usmażoną cebulę i marchew przełożyć do brytfanki, rozgrzaną patelnię zalać szklanką bulionu i gotować ok. 3 min. Pozostały bulion wlać do brytfanki wraz z bulionem z patelni. Bulion powinien przykryć mięso do połowy, do brytfanki dodać 4-6 liści laurowych oraz 6 -8 ziarenek ziela angielskiego. Mięso dusić na wolnym ogniu ok. 60 min. Po 60 minutach mięso będzie miękkie i soczyste, następnie przełożyć mięsko na półmisek. Z pozostałego wywaru wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie, płyn zmiksować za pomocą malaksera, powstały sos gotować na wolnym ogniu ok. 3 min powoli dodając sklarowane masło w celu zagęszczenia sosu. Sos powinien mieć kremową konsystencję, doprawić solą i pieprzem. Sosem polewamy karkówkę.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania mięsne
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE
Komentarze