Duszona karkówka po wileńsku podana z grzybowymi czeburekami

Duszona karkówka po wileńsku podana z grzybowymi czeburekami
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.20
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki wieprzowej bez kości
  • 3 cebule
  • 1 marchew
  • 4 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 litr bulionu warzywno-mięsnego
  • pieprz
  • sól
  • bułka tarta
  • 2 jaja
  • olej do smażenia
  • sklarowane masło

Kalkulator wag i miar

Przepis

Mięso rozbić tłuczkiem na kotlety, przyprawić solą i pieprzem, następnie panierować kotlety w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, obsmażyć kotlety na złoto z obu stron.
Obsmażone kotlety przełożyć do brytfanki, następnie na tej samej patelni usmażyć pokrojoną cebulę i marchew, pod koniec smażenia dodać czosnek. Usmażoną cebulę i marchew przełożyć do brytfanki, rozgrzaną patelnię zalać szklanką bulionu i gotować ok. 3 min. Pozostały bulion wlać do brytfanki wraz z bulionem z patelni. Bulion powinien przykryć mięso do połowy, do brytfanki dodać 4-6 liści laurowych oraz 6 -8 ziarenek ziela angielskiego. Mięso dusić na wolnym ogniu ok. 60 min. Po 60 minutach mięso będzie miękkie i soczyste, następnie przełożyć mięsko na półmisek. Z pozostałego wywaru wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie, płyn zmiksować za pomocą malaksera, powstały sos gotować na wolnym ogniu ok. 3 min powoli dodając sklarowane masło w celu zagęszczenia sosu. Sos powinien mieć kremową konsystencję, doprawić solą i pieprzem. Sosem polewamy karkówkę.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE