Mamałyga z mlekiem kokosowym i owocami

Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 5 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia rumuńska
Składniki:
- 1 puszka mleka kokosowego (użyj puszki po mleku jako miarki)
- ¼ puszki kaszy kukurydzianej (najlepsza będzie kasza, która krótko się gotuje)
Dodatki:
- garść świeżych jeżyn
- garść świeżych jagód
- garść świeżych borówek
- 1 brzoskwinia lub nektarynka
- kilka migdałów
- łyżka sezamu
- 2 łyżki miodu
- gałązka rozmarynu
- kilka listków mięty
Przygotowanie:
Na suchej patelni upraż migdały. Gdy zaczną się ładnie rumienić, dodaj sezam. Praż je krótko, uważaj by nie przypalić sezamu, bo będzie gorzki. Przełóż prażone bakalie do miski i odstaw do wystygnięcia. Migdały posiekaj.
W rondelku podgrzej mleko kokosowe, wsyp kaszę i gotuj ok 3-5 minut, cały czas mieszając, aż powstanie kremowa mamałyga. Mleko z kaszą przelej do miski.
W czystym rondelku podgrzej miód, dodaj rozmaryn, gotuj całość przez chwilę na wolnym ogniu, a następnie usuń rozmaryn.
Brzoskwinie pokrój na kawałki i ułóż na mamałydze. Mamałygę posyp jeżynami, borówkami oraz jagodami. Na koniec polej ją miodem aromatyzowanym rozmarynem i posyp sezamem oraz prażonymi migdałami. Całość ozdób listkami mięty.
W rondelku podgrzej mleko kokosowe, wsyp kaszę i gotuj ok 3-5 minut, cały czas mieszając, aż powstanie kremowa mamałyga. Mleko z kaszą przelej do miski.
W czystym rondelku podgrzej miód, dodaj rozmaryn, gotuj całość przez chwilę na wolnym ogniu, a następnie usuń rozmaryn.
Brzoskwinie pokrój na kawałki i ułóż na mamałydze. Mamałygę posyp jeżynami, borówkami oraz jagodami. Na koniec polej ją miodem aromatyzowanym rozmarynem i posyp sezamem oraz prażonymi migdałami. Całość ozdób listkami mięty.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia rumuńska
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze