Grube naleśniki z kremem czekoladowo-orzechowym

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach (odc.5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia rumuńska
Ilość osób:
4

Przepis



Ciasto
350 g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 wiejskie jajka
375 ml mleka
2 łyżki stopionego masła, plus masło do smażenia

Krem czekoladowo-orzechowy
3 łyżki masła
4 łyżki kakao
3 łyżki cukru
285 ml mleka
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub laska wanilii
4 żółtka wiejskich jajek, lekko roztrzepane
225 g zmielonych orzechów
250 ml śmietanki kremówki do ubicia

Sos jagodowy
czarne jagody lub maliny
cukier, do smaku
2 łyżeczki wiśniówki (niekoniecznie)

cukier puder, do posypania

Przygotowanie
W misce wymieszać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Zrobić dołek w mące, wbić jajka, wymieszać. Wlać stopione masło, wymieszać na gładko. Masło, kakao i cukier włożyć do miski, ustawionej na garnku z gotująca się wodą (tak, by dno miski nie dotykało powierzchni wody), wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy. Wlać (po trochu) mleko, wymieszać. Podgrzewać nad parą przez 15 minut, cały czas mieszając. Wlać (po trochu) lekko ubite żółtka, podgrzewać przez kolejne 10 minut, aż masa nabierze kremowej konsystencji. Dodać orzechy, wymieszać. Odstawić masę do ostygnięcia. Ubić na sztywno śmietanę i delikatnie wymieszać z ostudzoną masą. Rozgnieść jagody lub maliny z cukrem i wymieszać z wiśniówką (niekoniecznie). Maliny można przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pesteczek. Na średnim ogniu rozgrzać małą patelnię teflonową. Wlać trochę stopionego masła i nałożyć chochelkę ciasta (langosze są grubsze od naleśników—należy wlać tyle ciasta, by powstał placek o grubości 2-3 naleśników). Smażyć przez 1-2 minuty, aż nabierze złotawego koloru, przewrócić i smażyć kolejną minutę. Zsunąć z patelni i odłożyć w ciepłe miejsce (np. do lekko nagrzanego piekarnika). W ten sam sposób smażyć kolejne placki. Na każdy placek nałożyć pełną łyżkę masy czekoladowo-orzechowej, rozsmarować, zwinąć placek. Polać sosem jagodowym i posypać cukrem pudrem.

© Dave Myers i Si King

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE