Pierożki z wędzonym twarogiem i ziemniakami, podane z bulionem z gąsek

Pierożki z wędzonym twarogiem i ziemniakami, podane z bulionem z gąsek
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zaczynamy od bulionu. Włoszczyznę obieramy, gąski czyścimy i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Cebulę opalamy na złoty kolor. Wszystko umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy bulion na wolnym ogniu. Kiedy już nabierze mocy, dodajemy koperek, natkę i lubczyk.
Robimy ciasto na pierogi. Olej łączymy z ciepłą wodą, mlekiem i szczyptą soli, dodajemy mąkę, jajko i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy zawinięte w folię, aby odpoczęło i zabieramy się za farsz.
Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoty kolor na maśle. Łączymy z pokruszonym serem wędzonym, ziemniakami ugotowanymi wcześniej i przepuszczonymi przez praskę. Dobrze doprawiamy pieprzem, solą i na koniec dodajemy posiekany koperek.
Kapustę siekamy bardzo cienko i przesmażamy krótko na patelni, na koniec dodając gąski z rosołu i pomidorki cherry. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z ciasta lepimy z farszem pierogi, gotujemy w wodzie z solą i podajemy na smażonej kapuście z gąskami i pomidorkami, lekko zalane rosołem z gąsek. Dekorujemy świeżymi gałązkami koperku.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE