Ceviche z łososia z sałatką z komosy ryżowej i szpinaku

Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
Składniki:
- Składniki:
- 300 g filetu z łososia bez skóry
- 200 g komosy ryżowej
- 100 g liści szpinaku
- 2 limonki
- 1 szalotka pokrojona w cienkie talarki
- 1 papryczka chilli
- 1 mango
- 1 grejpfrut
- feta do dekoracji
- oliwa z oliwek
- kilka gałązek kolendry
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ceviche: pokrój filety w kosteczkę ok. 0,5 cm i przełóż do miski. Zetrzyj skórkę z jednej limonki i wyciśnij sok z dwóch limonek. Dodaj pokrojoną papryczkę, szalotkę oraz kilka gałązek kolendry. Dopraw solą i wymieszaj. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Sałatka: ugotuj komosę wg instrukcji podanej na opakowaniu. Po ugotowaniu
opłucz zimną wodą, odsącz i przełóż do miski.
Dodaj umyte i wysuszone liście szpinaku, mango pokrojone w kosteczkę i fileciki z grejpfruta. Wyciśnij sok z reszty grejpfruta do miski i wlej 3 łyżki oliwy z oliwek.
Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj delikatnie.
Przełóż sałatkę na talerz. Dodaj pokruszoną fetę i udekoruj listkami kolendry. Serwuj z ceviche.
Sałatka: ugotuj komosę wg instrukcji podanej na opakowaniu. Po ugotowaniu
opłucz zimną wodą, odsącz i przełóż do miski.
Dodaj umyte i wysuszone liście szpinaku, mango pokrojone w kosteczkę i fileciki z grejpfruta. Wyciśnij sok z reszty grejpfruta do miski i wlej 3 łyżki oliwy z oliwek.
Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj delikatnie.
Przełóż sałatkę na talerz. Dodaj pokruszoną fetę i udekoruj listkami kolendry. Serwuj z ceviche.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania na karnawał i imprezę
Dania z ryb
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze