Halibut na parze w sosie pomidorowym

Halibut na parze w sosie pomidorowym
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 3 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W garnku na oliwie z oliwek podsmażaj fileciki anchois przez 2-3 minuty.
Dodaj kapary, czosnek i czarne oliwki. Podsmażaj jeszcze chwilę, aż poczujesz zapach wszystkich składników, wtedy dodaj pomidory (świeże lub z puszki), wymieszaj, doprowadź do wrzenia, a następnie na wolnym ogniu duś przez 10 minut.
Wlej wino, wymieszaj, duś kolejne 15 minut.
Kawałki halibuta dopraw solą, pieprzem i posmaruj oliwą. Nad garnkiem z gotującą się wodą połóż kratkę, a na niej wyłóż kawałki halibuta. Przykryj pokrywką i gotuj na parze około 12-15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i sprawdź, czy halibut jest gotowy.
Ściągnij kratkę z halibutem. Do garnka z sosem dodaj świeże liście bazylii i dopraw do smaku.
Przełóż sos do głębokiego talerza i zanurz w nim halibuta. Udekoruj liśćmi bazylii.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA