Halibut na parze w sosie pomidorowym

Halibut na parze w sosie pomidorowym zobacz Halibut na parze w sosie pomidorowym 2018-08-13 12:58:25
Halibut na parze w sosie pomidorowym
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 3 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

W garnku na oliwie z oliwek podsmażaj fileciki anchois przez 2-3 minuty.
Dodaj kapary, czosnek i czarne oliwki. Podsmażaj jeszcze chwilę, aż poczujesz zapach wszystkich składników, wtedy dodaj pomidory (świeże lub z puszki), wymieszaj, doprowadź do wrzenia, a następnie na wolnym ogniu duś przez 10 minut.
Wlej wino, wymieszaj, duś kolejne 15 minut.
Kawałki halibuta dopraw solą, pieprzem i posmaruj oliwą. Nad garnkiem z gotującą się wodą połóż kratkę, a na niej wyłóż kawałki halibuta. Przykryj pokrywką i gotuj na parze około 12-15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i sprawdź, czy halibut jest gotowy.
Ściągnij kratkę z halibutem. Do garnka z sosem dodaj świeże liście bazylii i dopraw do smaku.
Przełóż sos do głębokiego talerza i zanurz w nim halibuta. Udekoruj liśćmi bazylii.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE