Kurczak w karaibskiej marynacie jerk

Kurczak w karaibskiej marynacie jerk
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Ainsley Harriot

Seria kulinarna:
Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska

Przepis

W mięsie kurczaka porobić głębokie, ukośne nacięcia. Piersi razem ze skrzydełkami włożyć do miski. W blenderze zmiksować składniki marynaty. Mięso nacierać szpatułką, starając się unikać bezpośredniego kontaktu z marynatą. Pierś należy natrzeć z obu stron, wciskając marynatę w uprzednio porobione nacięcia. Pierś i skrzydełka odstawić (przykryte folią) do lodówki na 24 godziny. Rozpalić grill i odczekać 40 minut do godziny, aż węgle przygasną i pokryją się warstwą popiołu. Piersi piec 25 do 30 minut, a skrzydełka 15 do 20 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE