Kwaśnica

Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 0,5 kg żeberek wieprzowych
- 0,25 kg wędzonki
- 0,4 l soku z kiszonej kapusty
- listek laurowy
- ziele angielskie
- jałowiec i pieprz w ziarnach
- nasiona kminku
- 2 ząbki czosnku
- 4 grzyby suszone
- cebula
- sól
- cukier
- ziemniaki ugotowane osobno
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć w wodzie. Pokrojoną na ćwiartki cebulę przypiec na czarno, na suchej patelni, jak do rosołu. Żeberka i wędzonkę zalać zimną wodą, dodać przyprawy, namoczone grzyby wraz z wodą z moczenia i ugotować wywar. W połowie gotowania dodać przypieczoną cebulę. Gdy mięso jest miękkie i odchodzi od kości całość odcedzić. Do wywaru dodać kwas z kapusty kiszonej do smaku. Zagotować, odszumować, dosmakować. Dołożyć do zupy obrane z kości mięso, pokrojone grzyby. Podawać z gotowanymi ziemniakami.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia polska
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze