Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • 0,25 kg wędzonki
  • 0,4 l soku z kiszonej kapusty
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • jałowiec i pieprz w ziarnach
  • nasiona kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 grzyby suszone
  • cebula
  • sól
  • cukier
  • ziemniaki ugotowane osobno

Kalkulator wag i miar

Przepis

Grzyby namoczyć w wodzie. Pokrojoną na ćwiartki cebulę przypiec na czarno, na suchej patelni, jak do rosołu. Żeberka i wędzonkę zalać zimną wodą, dodać przyprawy, namoczone grzyby wraz z wodą z moczenia i ugotować wywar. W połowie gotowania dodać przypieczoną cebulę. Gdy mięso jest miękkie i odchodzi od kości całość odcedzić. Do wywaru dodać kwas z kapusty kiszonej do smaku. Zagotować, odszumować, dosmakować. Dołożyć do zupy obrane z kości mięso, pokrojone grzyby. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE