Viva Barcelona, czyli wariacja kremu katalońskiego - Dominik Stachowiak

Viva barcelona zobacz Viva barcelona 2018-06-19 13:01:14
Viva barcelona
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 1 l mleka (3,2% tłuszczu)
  • cynamon
  • skórka z cytryny i pomarańczy
  • 10 żółtek
  • 100 g cukru
  • 6-8 łyżeczek skrobi kukurydzianej
  • świeże maliny i borówki oraz ewentualnie truskawki do przyozdobienia

Kalkulator wag i miar

Przepis

Mleko zagotuj z cynamonem, skórką z cytryny i pomarańczy. Żółtka wymieszaj z cukrem i skrobią kukurydzianą na jednolitą masę i dodaj do masy z żółtek zagotowane uprzednio mleko. Całość gotuj do momentu, aż powstanie gęsty pudding. Następnie przelej do foremek i posyp wierzch cukrem, który na koniec skarmelizuj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE