Tiramisu po polsku

Tiramisu po polsku
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 100 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • cytryna
  • 16 biszkoptów
  • 200 ml wiśniówki
  • 500 g wiśni mrożonych
  • 20 g masła
  • 2 goździki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Śmietanę ubij na sztywno z cukrem zwykłym i waniliowym. Dodaj do niej sok z cytryny. Jeśli zrobi się serwatka, wyłóż masę do serwety nad miską, tak by miała gdzie ściekać. Wstaw do lodówki na kilkanaście godzin. Wiśnie rozmroź. Do soku, który z nich wyciekł dolej jedną trzecią wiśniówki. Maczaj w tym biszkopty. Wykładaj w naczynkach na przemian namoczone biszkopty i serek po dwie warstwy każdego. Wstaw do zamrażarki na ½ godziny. Wiśnie smaż na maśle z pozostałym sokiem z dwoma goździkami. Jak odparuje z nich połowa wody wlej pozostałą wiśniówkę i podpal. Serek z biszkoptami oblej jeszcze płonącym sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA