Tiramisu po polsku

Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 500 ml śmietanki 36%
- 100 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- cytryna
- 16 biszkoptów
- 200 ml wiśniówki
- 500 g wiśni mrożonych
- 20 g masła
- 2 goździki
Przygotowanie:
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem zwykłym i waniliowym. Dodaj do niej sok z cytryny. Jeśli zrobi się serwatka, wyłóż masę do serwety nad miską, tak by miała gdzie ściekać. Wstaw do lodówki na kilkanaście godzin. Wiśnie rozmroź. Do soku, który z nich wyciekł dolej jedną trzecią wiśniówki. Maczaj w tym biszkopty. Wykładaj w naczynkach na przemian namoczone biszkopty i serek po dwie warstwy każdego. Wstaw do zamrażarki na ½ godziny. Wiśnie smaż na maśle z pozostałym sokiem z dwoma goździkami. Jak odparuje z nich połowa wody wlej pozostałą wiśniówkę i podpal. Serek z biszkoptami oblej jeszcze płonącym sosem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze