Barszcz czerwony i ziołowe ravioli

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Gosia Molska

Seria kulinarna:
Babeczki wigilijne (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Barszcz
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

Zakwas

  • 1/2 kg buraków ćwikłowych
  • 1 litr wody, przegotowanej wody
  • skórka razowego chleba
  • szczypta soli
  • 3 ząbki czosnku

Barszcz

Raviolli

Nadzienie do raviolli

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Buraki obieramy i kroimy na plasterki. Układamy razem z czosnkiem w kamiennym garnku lub szklanym słoju. Zalewamy osoloną szczyptą soli wodą. Na wierzch kładziemy skórkę razowego chleba. Odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Do ciepłego wywaru dodajemy odcedzony zakwas, śliwki i grzyby, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekane grzyby, rozmaryn i gin. Pod koniec smażenia dodajemy parmezan. Mąkę wsypać do miski połączyć z jajkami, solą, oliwą, dodać posiekane zioła i zagnieć ciasto palcami, dobierając stopniowo mąkę. Ugniatać je, aż stanie się elastyczne. Jeśli trzeba, należy dodać więcej mąki. Uformować gotowe ciasto w kulę i poczekać aż odpocznie (ok. 0,5 h). Ciasto rozwałkować i pokroić w kwadraty. Rozłożyć nadzienie i formować ravioli. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia ravioli.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE