Barszcz czerwony i ziołowe ravioli

Oceń przepis:
Przygotował:
Gosia Molska
- Seria kulinarna:
- Babeczki wigilijne (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Barszcz
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
Zakwas
- 1/2 kg buraków ćwikłowych
- 1 litr wody, przegotowanej wody
- skórka razowego chleba
- szczypta soli
- 3 ząbki czosnku
Barszcz
- 1,2 l wywaru warzywnego
- cukier
- 3 suszone śliwki
- 3 suszone prawdziwki
Raviolli
- ½ kg mąki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- szczypta soli
- ciepła woda
- szklanka świeżych ziół (bazylia, natka pietruszki, oregano)
Nadzienie do raviolli
- ½ kg. rozmrożonych grzybów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków rozmarynu
- 3 łyżki startego parmezanu
- sól
- pieprz
- oliwa
- 40 ml ginu
Przygotowanie:
Buraki obieramy i kroimy na plasterki. Układamy razem z czosnkiem w kamiennym garnku lub szklanym słoju. Zalewamy osoloną szczyptą soli wodą. Na wierzch kładziemy skórkę razowego chleba. Odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Do ciepłego wywaru dodajemy odcedzony zakwas, śliwki i grzyby, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekane grzyby, rozmaryn i gin. Pod koniec smażenia dodajemy parmezan. Mąkę wsypać do miski połączyć z jajkami, solą, oliwą, dodać posiekane zioła i zagnieć ciasto palcami, dobierając stopniowo mąkę. Ugniatać je, aż stanie się elastyczne. Jeśli trzeba, należy dodać więcej mąki. Uformować gotowe ciasto w kulę i poczekać aż odpocznie (ok. 0,5 h). Ciasto rozwałkować i pokroić w kwadraty. Rozłożyć nadzienie i formować ravioli. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia ravioli.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekane grzyby, rozmaryn i gin. Pod koniec smażenia dodajemy parmezan. Mąkę wsypać do miski połączyć z jajkami, solą, oliwą, dodać posiekane zioła i zagnieć ciasto palcami, dobierając stopniowo mąkę. Ugniatać je, aż stanie się elastyczne. Jeśli trzeba, należy dodać więcej mąki. Uformować gotowe ciasto w kulę i poczekać aż odpocznie (ok. 0,5 h). Ciasto rozwałkować i pokroić w kwadraty. Rozłożyć nadzienie i formować ravioli. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia ravioli.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Barszcz
Kuchnia międzynarodowa
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze