Łosoś pieczony z warzywami korzeniowymi przyprawą do piernika

Łosoś pieczony z warzywami korzeniowymi przyprawą do piernika
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 łosoś patroszony
  • 1 pomarańcz
  • 1 przyprawa piernikowa lub własna mieszanka przypraw
Mieszanka przypraw:
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki soli
Warzywa:
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka korzeń
  • 3 buraki (czerwony, biały, różowo-biały)
  • 1 seler
olej rzepakowy
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 200° C, bez termoobiegu.

Naszykuj mieszankę przypraw. Zmiel ziele angielskie i goździki w młynku do kawy, po czym wymieszaj z pozostałymi sypkimi składnikami przyprawy. Zalej mieszankę oliwą, wymieszaj.

Warzywa obierz i pokrój na grube frytki. Wrzuć je do miski z wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw. Dokładnie obtocz warzywa i przełóż do brytfanki. Piecz około 15 minut.

Przygotuj łososia. Użyj do tego naszej ekstra skrobaczki do ryb. Dobrze opłucz rybę zimną wodą i osusz. Następnie ponacinaj obie strony ryby, aż do kręgosłupa, posól rybę z każdej strony oraz w środku, następnie oprósz ją przyprawą do piernika w środku i na zewnątrz. Brzuch nadziej pokrojonymi na pół plastrami pomarańczy i dwoma plastrami masła.

Ułóż łososia wśród podpieczonych warzyw i zalej połową szklanki wina, wstaw do pieca, aż ryba w środku osiągnie temperaturę 74°C.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ TV przez internet

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE