Wieprzowina w mleku

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 1,5 kg pieczeni wieprzowej
- 4 – 6 ząbków czosnku w plasterkach
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła
- przepołowiona cebula
- przepołowiona marchewka
- 2 duże gałązki rozmarynu
- 2 liście laurowe
- litr tłustego mleka
- garść posiekanego szczypiorku i/lub pietruszki
Przygotowanie:
Ponacinać mięso ostrym nożem i powsuwać w szczeliny plasterki czosnku (najlepiej zrobić to w przeddzień). Natrzeć pieczeń solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 160°.
Rozpuścić masło w kociołku z pokrywką i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać cebulę, marchewkę i zioła. Zalać mlekiem i zagotować na kuchence. Zakryć i wstawić do piekarnika na 2 godz., przewracając mięso przynajmniej raz.
Wyjąć mięso i owinąć folią aluminiową, żeby nie wystygło. Wyjąć zioła i warzywa. Sos będzie ścięty, co nie wygląda ładnie, ale tak ma być. Wygotować go do objętości miarki i zmiksować ręcznym blenderem. Skosztować i ew. doprawić.
Pokroić mięso i ułożyć na półmisku. Polać sosem, posypać pietruszką i/lub szczypiorkiem.
Rozpuścić masło w kociołku z pokrywką i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać cebulę, marchewkę i zioła. Zalać mlekiem i zagotować na kuchence. Zakryć i wstawić do piekarnika na 2 godz., przewracając mięso przynajmniej raz.
Wyjąć mięso i owinąć folią aluminiową, żeby nie wystygło. Wyjąć zioła i warzywa. Sos będzie ścięty, co nie wygląda ładnie, ale tak ma być. Wygotować go do objętości miarki i zmiksować ręcznym blenderem. Skosztować i ew. doprawić.
Pokroić mięso i ułożyć na półmisku. Polać sosem, posypać pietruszką i/lub szczypiorkiem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania mięsne
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze