Wieprzowina w mleku

Wieprzowina w mleku
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1,5 kg pieczeni wieprzowej
  • 4 – 6 ząbków czosnku w plasterkach
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  • przepołowiona cebula
  • przepołowiona marchewka
  • 2 duże gałązki rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • litr tłustego mleka
  • garść posiekanego szczypiorku i/lub pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ponacinać mięso ostrym nożem i powsuwać w szczeliny plasterki czosnku (najlepiej zrobić to w przeddzień). Natrzeć pieczeń solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 160°.
Rozpuścić masło w kociołku z pokrywką i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać cebulę, marchewkę i zioła. Zalać mlekiem i zagotować na kuchence. Zakryć i wstawić do piekarnika na 2 godz., przewracając mięso przynajmniej raz.
Wyjąć mięso i owinąć folią aluminiową, żeby nie wystygło. Wyjąć zioła i warzywa. Sos będzie ścięty, co nie wygląda ładnie, ale tak ma być. Wygotować go do objętości miarki i zmiksować ręcznym blenderem. Skosztować i ew. doprawić.
Pokroić mięso i ułożyć na półmisku. Polać sosem, posypać pietruszką i/lub szczypiorkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA