Bitki wołowe

Przygotował:
Andrzej Andrzejczak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 kg zrazowej górnej
- 10 g soli
- 2 g pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe l
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 20 ml oleju
- 15 g mąki pszennej
- 20 g masła
- cebula pokrojona w piórka
- 2 l bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Mięso kroimy w cienkie plastry. Następnie delikatnie klepiemy przez folię, solimy i pieprzymy. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy bitki tak, aby mięso było dobrze skarmelizowane. Następnie dorzucamy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, chwilę smażymy i całość zalewamy bulionem warzywnym.
Skręcamy ogień, przykrywamy garnek i dusimy mięso około 2,5 - 3 godz., do momentu, kiedy zacznie się prawie rozpadać. Zredukowany sos zaciągamy masłem oprószonym w mące pszennej. Gotowe bitki możemy podać z tłuczonymi ziemniakami i sałatką z kiszonych ogórków.
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze