Bitki wołowe

Bitki wołowe
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Andrzej Andrzejczak

Seria kulinarna:
m jak mięso (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 kg zrazowej górnej
  • 10 g soli
  • 2 g pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe l
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 20 ml oleju
  • 15 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • cebula pokrojona w piórka
  • 2 l bulionu warzywnego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mięso kroimy w cienkie plastry. Następnie delikatnie klepiemy przez folię, solimy i pieprzymy. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy bitki tak, aby mięso było dobrze skarmelizowane. Następnie dorzucamy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, chwilę smażymy i całość zalewamy bulionem warzywnym.

Skręcamy ogień, przykrywamy garnek i dusimy mięso około 2,5 - 3 godz., do momentu, kiedy zacznie się prawie rozpadać. Zredukowany sos zaciągamy masłem oprószonym w mące pszennej. Gotowe bitki możemy podać z tłuczonymi ziemniakami i sałatką z kiszonych ogórków.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE