Rosół z kneidlach

Oceń przepis:
Przygotował:
Malka Kafka
- Seria kulinarna:
- Koszer macher (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Składniki:
- Rosół:
- 0,5 kg podrobów kurzych, skrzydełka
- 0,5 kg wołowiny
- pęczek włoszczyzny
- 3 ząbki czosnku
- cebula w całości razem z brązowymi liśćmi (łupinami)
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- sól
Knaidlach:
- maca 2 paczki (bez dodatków)
- 1 jajko
- 5 czubatych łyżek posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki rosołu włóż do dużego garnka z zimną wodą. Zagotuj, zdejmij szumowiny, zmniejsz ogień i gotuj przez następną godzinę. W tym czasie, przygotuj kneidlach. Około 300 g macy zawiń w ściereczkę i utłucz na bardzo drobno. Wsyp do miski i dodaj wodę tak, by maca nasiąknęła, ale nie była rozmoczona. Odczekaj około 15 minut, dodaj jajko, pietruszkę, przypraw i dobrze wygnieć ciasto, żeby się nie kleiło. Uformuj z niego kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Za każdym razem rękę nasmaruj lekko olejem, żeby kulki łatwiej się formowały. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj aż napęcznieją i nie będą surowe w środku. Ugotowane knaidlach zalej gorącym rosołem. Serwuj z kawałkiem marchwi i posiekaną natką.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zupy
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze