Zupa z selera korzeniowego z kwaśną śmietaną

Zupa z selera korzeniowego z kwaśną śmietaną
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Przepis



Zupa z selera korzeniowego:
3 łyżki masła
2 posiekane pory, odkrojona zielona część
1 cebula pokrojona w kostkę
2 liście laurowe
3 łodygi tymianku
½ szklanki białego wina
1 seler korzeniowy, obrany, pokrojony w kostkę
1 ziemniak, obrany, pokrojony w kostkę
6 szklanek bulionu warzywnego
1 szklanka śmietany 35%
szczypta świeżej gałki muszkatołowej
¼ szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka czarnych ziaren sezamu do dekoracji
sól
pieprz

Zupa z selera korzeniowego:
Do garnka włóż 2 łyżki masła. Kiedy masło roztopi się, dodaj pory, cebulę, liście laurowe oraz tymianek. Mieszaj, aż cebula stanie się szklista. Dodaj białe wino i odparuj 2/3. Dodaj seler korzeniowy i ziemniaka. Zamieszaj. Dodaj bulion warzywny, zagotuj, a potem zmniejsz ogień. Duś, aż seler zmięknie (ok. 35 – 40 minut). Przełóż mieszankę do miksera i miksuj, aż otrzymasz gładką masę.
Dodaj śmietanę i resztę masła. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem udekoruj kwaśną śmietaną i czarnymi ziarnami sezamu.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE