Kotewka i zupa z dna plecaka

Kotewka i zupa z dna plecaka zobacz Kotewka i zupa z dna plecaka 2018-06-19 12:28:45
Kotewka i zupa z dna plecaka
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Łukasz Łuczaj

Seria kulinarna:
Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zupy

Składniki:

  • kawałek kiełbasy 10 cm
  • 4 małe ziemniaki lub 2 duże
  • 50 wierzchołków lub liści roślin (pokrzywa, szczaw, ostrożeń polny)

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przyrządzenie kotewki:
Orzechy przepłukać, wrzucić do garnka, zalać wodą, osolić, gotować 15-30 minut. Odlać wodę. Jeść wnętrze przecinając i wydłubując ostrym kozikiem. Uwaga! Roślina jest w stanie dzikim pod ochroną, ale można ją uprawiać w oczku wodnym. Orzechy można przechowywać w wodzie od września do maja.

Przygotowanie zupy:
Liście umyć i posiekać. Podobnie uczynić z ziemniakami (krojąc w kostkę). Kiełbasę posiekać na plasterki. Zagrzać wodę w kociołku (ok. 1-2 l), wrzucić kiełbasę, ziemniaki i zielsko. Gotować pół godziny. Solić nie trzeba, bo kiełbasa ma już dużo soli!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Tamarindus 5 lat temu

W odpowiedzi na poniższy negatywny komentarz: Kotewka w programie była pokazywana z uprawy! Jest powszechnie hodowana w oczkach wodnych, dostępna w centrach ogrodniczych, przypominam że roślinami chronionymi w stanie dzikim są też: rokitnik, przebiśnieg, konwalia i czarna porzeczka.

FFx 6 lat temu

wtf? niszczenie roślin chronionych zgłoszone Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska. Miłego dnia :]

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE