oglądaj również w


Natura jest jak supermarket, wystarczy wiedzieć, co wybrać! Jak przygotować proste i smaczne dania z dzikich roślin jadalnych pokaże Łukasz Łuczaj - etnobotanik, autor kulinarnych warsztatów dzikiego gotowania.

Jadalne rośliny dziko rosnące można zbierać z różnych powodów: z ciekawości kulinarnej, chęci wypróbowania nowych surowców i aromatów, albo z pasji botaniczno-poznawczej. Za jadalne uznawane są te gatunki roślin, które nie są trujące i pewne ich części (liście, korzenie, kłącza, owoce lub nasiona) można spożywać. Ich wartość odżywcza i smakowa jest zróżnicowana. Zależy głównie od gatunku i wieku rośliny - starsze pędy i liście są zwykle bardziej włókniste i mniej smaczne. Znaczenie ma też miejsce występowania, kondycja rośliny, metody zbioru i przechowywania oraz oczywiście sposób przyrządzenia. Niektóre gatunki "chwastów" każdy zje ze smakiem i przyjemnością, np. młodą pokrzywę zwyczajną, inne - ponieważ są mniej lub bardziej włókniste i często gorzkawe - wymagają uporu i samozaparcia badacza smaków lub survivalowej wytrwałości. Zbierając dzikie rośliny jadalne trzeba być pewnym tego, co się zrywa. Istnieje wiele gatunków silnie trujących, które swoim wyglądem bardzo przypominają odmiany jadalne. Prowadzący program podzieli się z widzami wiedzą na temat różnych gatunków dzikich roślin jadalnych i ziół, pokaże jak odróżnić te "dobre" od "złych" oraz przyrządzi potrawy z ich wykorzystaniem. Seria zaspokoi najbardziej nietypowe upodobania kulinarne i odkryje nieco zapomniany potencjał przyrody.

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na nc+

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

rzviro rok temu

Macie w archiwum tyle fajnych programów. Czemu (i to na zimę) puszczacie tę mameję? Jeśli chcecie zniechęcić do siebie widzów - nie musicie. I tak niewiele osób was ogląda...

Aneta22 rok temu

Ostatnio emitowali coś podobnego, tylko nie pamiętam na jakim kanale. Potrawy z pokrzyw i innych badyli :)

rzviro 4 lata temu

Jeśli po jedzeniu zielska mam być tak anemiczny, jak prowadzący - dziękuję - pozostaję mięsożercą. Pomysły może i fajne i gość zna się na rzeczy, ale zwykły "Kowalski" nie odróżni jednego chwasta od drugiego i ......może być niestrawnie.... Tu jest tak, jak z grzybami: jeden się zna, inny - nie. I później w jakichś wiadomościach komentarz o kolejnej ofierze zatrucia

puma165 4 lata temu

Fantastyczny program. Pewnie nic nie ugotuję z tych przepisów ale jestem oczarowana tą stroną kuchni. Brawo Panie Łukaszu :)Czekam na więcej

niejadek 5 lat temu

AAA no i ten koleś mnie rozbraja! Łukaszu od liści jesteś mistrzem! mam nadzieję, że będą jakieś nowe serie.

Tamarindus 6 lat temu

Tu autor programu, Łukasz
Drodzy Państwo, ja nie mam nic przeciwko temu żeby robić program Dziki Obiad BIS - piszcie listy do Kuchnia Plus, a najlepiej znajdźcie mi sponsora!

globzjadacz 6 lat temu

Jestem zafascynowany tym programem. Poczytałem w internecie o Łukaszu Łuczaju, kupiłem jego książki. Olśnienie! pisze pan, że w Polsce jest ponad 1000 jadalnych gatunków dzikich roślin, czekam więc na kontynuacje programu: wiosna! lato ! a może i zima. Panie Łukaszu czy w zimie można znaleźć jakieś jadalne rośliny?

mancol68 6 lat temu

Znakomity program. Łukasz wygląda trochę jak osiedlowy menel ...ale tak ma być!
--tato, leci ten program w którym facet robi obiad z patyka.
Taki komunikat usłyszałem kiedyś od swojego syna.
Na luzaku i bez sztucznego gwiazdorstwa.
Brawo!

tomek3012 6 lat temu

Pierwszy raz ten program obejrzałem, a już go lubię. Nie wiedziałem, że zwykły "dziad" może być jadalny. Doskonały program :)

Lula-Lula-40 6 lat temu

Na śląskich hałdach i w ich pobliżu pięknie rosną podbiały, łopiany i tym podobne. Zachęcam Pana do wizyty na Śląsku i propagowanie swoich pomysłów na pohutniczych i pokopalnianych wysypiskach. Herbofili zachwyci całość tablicy Mendelejewa obecna w propagowanych przez Pana "dzikich obiadach". Pyszności.

Inne programy prowadzącego

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE