Gotowane żołędzie

Barszcz z barszczu zobacz Barszcz z barszczu 2018-06-19 12:16:43
Barszcz z barszczu
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Łukasz Łuczaj

Seria kulinarna:
Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne

Przepis


Zapalić małe ognisko z gałązek drzew liściastych, najlepiej lipy, brzozy lub buka, wypalić je aż otrzymamy popiół. Popiół przesiać przez sitko (aby odsiać niedopalone kawałki).
Żołędzie obłupać (łupki odrzucić), a wnętrze każdego z nich pokroić na kilka części. Do garnka z 1 l wody wrzucamy ok. 100-200 g żołędzi i ok. 50 g popiołu (proporcje nie są ważne, ale dobrze żeby popiołu było dużo, a żołędzie rozdrobnione, lecz nie za bardzo, bo wtedy nie dało by się ich oddzielić od popiołu).



Mieszaninę gotujemy 2 godz., w wypadku krajowych żołędzie z dębu szypułkowego lub bezszypułkowego, a 3 godz. jeśli mamy bardziej gorzkie żołędzie dębu czerwonego. W razie potrzeby dolewamy wody, stan odgoryczenia oceniamy wyciągając kawałek żołędzia i go jedząc.
Żołędzie potem odcedzamy, tak aby wymyć popiół. Mają lagodny, mdły smak. Są bogate w skrobię i białko, jak ziarna zbóż. Można ich w podobny sposób używać dodając np. do zup, gulaszy. Można je też rozgotowywać zupełnie, przygotowując rodzaj żołędziowej polenty. Większą ilość przyrządzonych żołędzi można zamrozić na zimę.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE