Rib eye steak

Rib eye steak
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Andrzej Andrzejczak

Seria kulinarna:
m jak mięso (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • rib eye steak 2 x 300 g
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 oleju (do ziemniaków, steków i szparagów)
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 6 g pieprzu młotkowanego
  • 10 g soli morskiej
Chimichurri:
  • 200 g świeżej kolendry
  • 200 g natki pietruszki
  • 20 ml octu jabłkowego
  • 1 g kminu rzymskiego
  • 1 papryczka chili
  • 200 ml oleju
  • 5 g soli

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Młode ziemniaki myjemy i kroimy w zależności od wielkości na pół lub na ćwiartki. Wykładamy blachę pergaminem. Układamy ziemniaki. Marynujemy w soli, pieprzu, czosnku i tymianku. Przelewamy delikatnie olejem i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na około 20-25 min., w zależności od wielkości ziemniaków.

Rozgrzewamy patelnię grillową. Steki solimy i pieprzymy, delikatnie smarujemy olejem ( rib eye naturalnie ma dużo tłuszczu, więc często nie trzeba używać dodatkowego smarowania.
W zależności od grubości steki smażymy średnio po 2 min. z każdej strony. Jeśli chcemy, żeby stopień wysmażenia był medium, to albo kontrolujemy temperaturę mięsa – nie może przekroczyć 57 stopni po odpoczynku, lub smażymy takiego steka „na dotyk”, średnio około 7 - 8min. Gdy mięso jest gotowe, możemy je sprawdzić palcem, jeśli tkanka jest już dość sztywna i odbija, znaczy, że mięso jest gotowe. Należy pamiętać, że gorący stek odkładamy na ok. 2 min. na deskę tak, żeby mięso „odpoczęło” – odpłynie wtedy z mięsa nadmiar osocza i będzie gotowe do podania.

Szparagi smażymy bardzo krótko na oleju, bądź maśle – mają być chrupiące. Doprawiamy solą  i pieprzem. Stek serwujemy z pieczonymi ziemniakami, szparagami i chimichurri.

Chimichurri: Wszystkie składniki miksujemy blenderem do konsystencji pesto/salsy.


 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE