Meksykańskie filo z kurczakiem i serem

Meksykańskie filo z kurczakiem i serem
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.10
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 58)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne, Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • stopione masło
  • 2 pokrojone w kostkę piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka prażonego, mielonego kminu
  • 1 łyżeczka prażonej, mielonej kolendry
  • 1 posiekana czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 posiekany pęczek natki kolendry
  • 1 filiżanka ugotowanej czerwonej fasoli
  • pół pokrojonej czerwonej papryki
  • pół filiżanki startego sera
Salsa:
  • 1 filiżanka pokrojonych pomidorków koktajlowych
  • 1 mały pokrojony ogórek
  • ćwierć czerwonej cebuli
  • garść różnych ziół (bazylii, kolendry, pietruszki, szczypiorku)
  • sok z 1 limetki
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Składniki salsy wymieszać w dużej misce.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kmin, kolendrę, kurczaka, czosnek, cebulę i paprykę. Ostudzić. Dodać fasolę, ser i natkę kolendry.
Ciasto filo podzielić na kawałki i nasączyć stopionym masłem. Nałożyć farsz z kurczakiem i złożyć formując saszetki. Każdą skropić masłem i przełożyć na blachę. Piec w temperaturze 200°C przez 8-10 minut.
Podawać z salsą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA