Goańskie paszteciki z wieprzowiną

Goańskie paszteciki z wieprzowiną
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 3-4 łyżki oleju roślinnego
  • 400 g łopatki wieprzowej drobno posiekanej (w kostkę ½ cm)
  • 2 małe czerwone cebule, drobno posiekane
  • 3-5 zielonych chilli, przekłute ostrzem noża
  • 30 g imbiru, obranego
  • 40 g czosnku, obranego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki
  • 300 ml bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka mąki
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 2½ łyżki octu z białego wina
  • garść świeżej kolendry, drobno posiekanej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • mleko do sklejania pasztecików
  • 1 małe jajko, rozkłócone, do smarowania ciasta
Ciasto:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Umieść mąkę i sól w misce. Dodaj masło i wymieszaj wszystko palcami tak, aby powstały grudki. Dodaj jajka i lodowatą wodę. Zagnieć ciasto, aby powstała bryłka. Umieść je na blacie, uformuj wałek, owiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. Można to zrobić dzień wcześniej.

Nadzienie: rozgrzej olej w dużym rondlu. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie i zrobi się brązowa. W tym czasie zrób gładką pastę z imbiru, czosnku i wody. Dodaj ją do cebuli, wymieszaj i smaż, aż woda odparuje. Dodaj wołowinę, mąkę, przyprawy i mieszaj delikatnie przez kilka minut. Dodaj bulion z kurczaka, sól, pieprz i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 20-25 minut, aż mięso zmięknie.

Dodaj cukier i ocet i mieszaj, aż większość płynów odparuje. Nadzienie powinno być soczyste. Zostaw do ostygnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 180ºC.

Wyciągnij ciasto z lodówki i pokrój na 10 części. Jeśli jest zbyt twarde, poczekaj, aż zmięknie. Każdy kawałek rozwałkuj na 25-centymetrowy krążek. Ciasto jest delikatne, dlatego nie naciskaj zbyt mocno. Pośrodku umieść nadzienie i uformuj półkole, zlepiając brzegi ze sobą. Możesz je też skleić ząbkami widelca. Kładź paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórz czynności z pozostałymi kawałkami ciasta.

Posmaruj paszteciki rozkłóconym jajkiem, a blachę umieść na środkowej półce w piekarniku. Piecz przez 20-25 minut na złocisty kolor. Serwuj gorące lub ciepłe.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE