Falafel z surówką z marchewki i zieloną tahiną

Falafel z surówką z marchewki i zieloną tahiną
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska
Ilość osób:
2

Przepis

Składniki:
Falafel:
2 filiżanki namoczonej, odcedzonej ciecierzycy
1 filiżanka posiekanej cebuli
1 łyżeczka mielonego kminu
pół filiżanki posiekanej natki kolendry
pół filiżanki posiekanych liści mięty
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 łyżki mąki z brązowego ryżu
1 łyżeczka soli
olej z otrębów ryżowych

Sałatka:
2 filiżanki startej marchewki
pół filiżanki rodzynek
pół filiżanki świeżego soku z pomarańczy

Tahina:
⅓ filiżanki tahiny
pół filiżanki posiekanej natki kolendry
pół łyżeczki mielonego kminu
pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sok z 2 cytryn
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Składniki falafela rozdrobnić z blenderze. Tak przygotowaną pastę chłodzić w lodówce. Marchewkę wymieszać z rodzynkami i sokiem pomarańczowym. Składniki tahiny wymieszać i doprawić do smaku. Ze schłodzonej masy formować kulki. Smażyć je na rozgrzanym oleju, następnie odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawać z sałatką i tahiną.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE