Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.27)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Odsączoną ciecierzycę zmiksować z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką. Doprawić do smaku, odstawić.

Wariacje podania
Pomidory pokroić w grube plastry poziomo, posypać solą i pieprzem. Ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą. Każdy pomidor posmarować grubą warstwą hummusu, można posypać orzeszkami piniowymi. Piec 10 minut w piekarniku ok. 200 stopni C. Podawać gorące. Rozsmarowany na talerzyku hummus polać oliwą paprykową i jeść na zimno z trójkątami pity lub z bułką. Podawać indywidualne porcje z paskami grillowanego chleba zamiast widelca.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kwiryniusz 6 lat temu

[i]Odsączoną ciecierzycę zmiksować z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką.[/i]

A co zrobić z tahiną?

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE