Ciastka arabskie bazbuse

Ciastka arabskie bazbuse
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań 2 (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska

Składniki:

Na syrop

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Kaszę manną, cynamon, kokos, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypuję do miski. Składniki połączyć za pomocą łopatki. Dodaję miękkie masło i mleko, wszystko wyrobić ręką. Przygotuję blachę ciasto rozprowadzić na wyłożonej pergaminem blaszce i pokroić na niewielkie kwadraty. Blachę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 45 minut. Do garnka wlać wodę, dosypać cukier i dodać sok z cytryny. Całość zagotować w dość wysokiej temperaturze, poczekać aż zgęstnieje. Ciasto wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe polać syropem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE