Kora czekoladowa

Kora czekoladowa
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanego suszonego, wędzonego chili
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka przyprawy „pięć smaków”
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 500 gramów ciemnej czekolady (przynajmniej 60% zawartości kakao), grubo posiekanej
  • 1 ½ szklanki grubo posiekanej suszonej żurawiny
  • 1 szklanka grubo posiekanych niesolonych, uprażonych nerkowców
  • 1 szklanka grubo posiekanych pistacji, plus trochę do posypania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przyprawy wrzucić na ciężką patelnię i podpiekać na średnim ogniu, aż wydobędzie się aromat – około 30 sekund. Uważać, aby się nie spaliły.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce, mieszając co 30 sekund lub w dużej misce ustawionej nad gotującą się wodą. Zdjąć, dodać przyprawy, owoce i orzechy – zostawiając ½ szklanki pistacji do posypania. Rozprowadzić równomiernie na wyłożonej blasze, posypać resztą pistacji, zostawić do stężenia (około 45 minut). Łamać lub kroić na kawałki. Przechowywać w hermetycznym pojemniku w chłodnym miejscu do miesiąca.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA