Kora czekoladowa

Kora czekoladowa
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
20 minut

Składniki:

  • 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanego suszonego, wędzonego chili
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 500 gramów ciemnej czekolady (przynajmniej 60% zawartości kakao), grubo posiekanej
  • 1 ½ szklanki grubo posiekanej suszonej żurawiny
  • 1 szklanka grubo posiekanych niesolonych, uprażonych nerkowców
  • 1 szklanka grubo posiekanych pistacji, plus trochę do posypania

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przyprawy wrzucić na ciężką patelnię i podpiekać na średnim ogniu, aż wydobędzie się aromat – około 30 sekund. Uważać, aby się nie spaliły.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce, mieszając co 30 sekund lub w dużej misce ustawionej nad gotującą się wodą. Zdjąć, dodać przyprawy, owoce i orzechy – zostawiając ½ szklanki pistacji do posypania. Rozprowadzić równomiernie na wyłożonej blasze, posypać resztą pistacji, zostawić do stężenia (około 45 minut). Łamać lub kroić na kawałki. Przechowywać w hermetycznym pojemniku w chłodnym miejscu do miesiąca.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE