Kora czekoladowa

Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 20 minut
Składniki:
- 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanego suszonego, wędzonego chili
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka przyprawy „pięć smaków”
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 500 gramów ciemnej czekolady (przynajmniej 60% zawartości kakao), grubo posiekanej
- 1 ½ szklanki grubo posiekanej suszonej żurawiny
- 1 szklanka grubo posiekanych niesolonych, uprażonych nerkowców
- 1 szklanka grubo posiekanych pistacji, plus trochę do posypania
Przygotowanie:
Przyprawy wrzucić na ciężką patelnię i podpiekać na średnim ogniu, aż wydobędzie się aromat – około 30 sekund. Uważać, aby się nie spaliły.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce, mieszając co 30 sekund lub w dużej misce ustawionej nad gotującą się wodą. Zdjąć, dodać przyprawy, owoce i orzechy – zostawiając ½ szklanki pistacji do posypania. Rozprowadzić równomiernie na wyłożonej blasze, posypać resztą pistacji, zostawić do stężenia (około 45 minut). Łamać lub kroić na kawałki. Przechowywać w hermetycznym pojemniku w chłodnym miejscu do miesiąca.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce, mieszając co 30 sekund lub w dużej misce ustawionej nad gotującą się wodą. Zdjąć, dodać przyprawy, owoce i orzechy – zostawiając ½ szklanki pistacji do posypania. Rozprowadzić równomiernie na wyłożonej blasze, posypać resztą pistacji, zostawić do stężenia (około 45 minut). Łamać lub kroić na kawałki. Przechowywać w hermetycznym pojemniku w chłodnym miejscu do miesiąca.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze