Pstrągi z szynką i orzechami laskowymi

Pstrągi z szynką i orzechami laskowymi
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Orzechy rozsypać na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 st.C, kiedy się uprażą i skórka lekko spuchnie i ściemnieje, wyjąć. Usunąć skórkę z orzechów, ocierając je w kuchennym ręczniku. Ostudzone orzechy grubo pokruszyć w moździerzu. Pstrągi wypatroszyć, oskrobać, odciąć płetwy (zostawić ogon) i usunąć kręgosłupy wraz z ośćmi. Ryby umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć i oprószyć mąką. Zwinąć kilka plasterków szynki i włożyć je do brzucha pstrągom, spiąć wykałaczką. Rozgrzać sklarowane masło na patelni i usmażyć pstrągi na złoto z obu stron. Zdjąć ryby z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Wlać trochę białego wina na patelnię, zagotować i poczekać, aż odparuje. Na patelnię dodać 2-3 łyżki masła, rozpuścić, dodać posiekaną natkę pietruszki i pokruszone orzechy laskowe, podsmażyć. Masłem orzechowym polać pstrągi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA