Pulpeciki z pieczeni po florentyńsku

Oceń przepis:
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 2 godziny, 30 minut
Składniki:
- 800g wołowiny pieczeniowej
- 2 cebule
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 4 goździki
- 2 ziarnka pieprzu
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek bazylii
- 1/4l. czerwonego wina
- 400g dojrzałych pomidorów
- 1 jajo
- 2 łyżki startego sera parmigiano
- 1 szczypta startej gałki muszkatołowej
- 20g rodzynek sułtańskich
- 20g orzeszków pinoli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebule obieramy, obcinamy końcówki marchwi i obieramy, seler oczyszczamy z włókien. Warzywa myjemy i siekamy. Obieramy czosnek i kroimy wraz z umytą pietruszką i bazylią. Sparzamy pomidory we wrzącej wodzie, odcedzamy, obieramy, usuwamy nasiona, osuszamy i kroimy. Do dużego naczynia wkładamy mięso, dodajemy pokrojoną cebulę, seler i marchew, rozmaryn, goździki i ziarenka pieprzu. Zalewamy winem i marynujemy przez 3-4 godziny, przewracając mięso od czasu do czasu. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekaną pietruszkę i bazylię. Odsączone z marynaty i osuszone mięso, natarte solą i pieprzem, smażymy na żywym ogniu, dopóki mięso nie nabierze ze wszystkich stron złotego koloru. Dodajemy odsączone z marynaty warzywa i smażymy przez 5-6 minut. Na koniec dodajemy pomidory i marynatę. Dusimy na umiarkowanym ogniu około półtorej godziny. Pod koniec gotowania kroimy na kawałeczki mięso, następnie drobno siekamy, przekładamy do naczynia, odcedzamy warzywa, przecieramy przez sito, dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajo, starty ser parmigiano (parmezan), rodzynki, orzeszki pinoli, gałkę muszkatołowa, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, dopóki wszystkie składniki się ze sobą nie połączą. Formujemy pulpeciki, spłaszczamy i układamy w posmarowanej oliwą brytfannie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza około 10 minut. Podajemy gorące. Nasza rada: jeżeli wcześniej przygotujemy pieczeń, to wówczas czas przyrządzania potrawy skraca się do 25 minut.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze