Pulpeciki z pieczeni po florentyńsku

Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
2 godziny, 30 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Cebule obieramy, obcinamy końcówki marchwi i obieramy, seler oczyszczamy z włókien. Warzywa myjemy i siekamy. Obieramy czosnek i kroimy wraz z umytą pietruszką i bazylią. Sparzamy pomidory we wrzącej wodzie, odcedzamy, obieramy, usuwamy nasiona, osuszamy i kroimy. Do dużego naczynia wkładamy mięso, dodajemy pokrojoną cebulę, seler i marchew, rozmaryn, goździki i ziarenka pieprzu. Zalewamy winem i marynujemy przez 3-4 godziny, przewracając mięso od czasu do czasu. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekaną pietruszkę i bazylię. Odsączone z marynaty i osuszone mięso, natarte solą i pieprzem, smażymy na żywym ogniu, dopóki mięso nie nabierze ze wszystkich stron złotego koloru. Dodajemy odsączone z marynaty warzywa i smażymy przez 5-6 minut. Na koniec dodajemy pomidory i marynatę. Dusimy na umiarkowanym ogniu około półtorej godziny. Pod koniec gotowania kroimy na kawałeczki mięso, następnie drobno siekamy, przekładamy do naczynia, odcedzamy warzywa, przecieramy przez sito, dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajo, starty ser parmigiano (parmezan), rodzynki, orzeszki pinoli, gałkę muszkatołowa, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, dopóki wszystkie składniki się ze sobą nie połączą. Formujemy pulpeciki, spłaszczamy i układamy w posmarowanej oliwą brytfannie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza około 10 minut. Podajemy gorące. Nasza rada: jeżeli wcześniej przygotujemy pieczeń, to wówczas czas przyrządzania potrawy skraca się do 25 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE