Rosół czosnkowy z grzankami

Rosół czosnkowy z grzankami
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Do podania:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do garnka wkładamy udka kurczaka, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 1 godziny na małym gazie, w trakcie ściągamy szumowiny.
Marchew, seler i pietruszkę obieramy, myjemy i wkładamy w całości do gotujących się udek z kurczaka. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną. Czosnek przeciskamy przez praskę, w drugim garnku rozgrzewamy masło i na jeszcze zimne wkładamy czosnek (1 ząbek można zostawić na później, żeby tuż przed podaniem podkręcić i wzmocnić smak czosnkowy zupy).
Podsmażany czosnek zalewamy połową ugotowanego bulionu, dodajemy sól, pieprz, majeranek i kminek. Przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut na małym gazie.
W tym czasie przygotowujemy grzanki. Czerstwe pieczywo kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i obsypujemy startym serem. Dokładnie mieszamy, wysypujemy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 8-10 minut, aż się przyrumienią.
Jajko łączymy dokładnie ze śmietaną, powoli wlewamy masę do gorącej zupy, w trakcie miksując całość blenderem. Wyłączamy gaz i ew. doprawiamy np. świeżo przeciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Zupę serwujemy z grzankami, posypujemy startym serem i natką pietruszki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE