Zupa rybacka na płotkach

Zupa rybacka na płotkach
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • ok. 2,5 l wody
  • 1 kg płotek
  • bouquet garni
  • włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, 1 mała cebula, kawałek selera, kawałek pora) gałązka natki pietruszki
  • ⅓ szklanki białego wina
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Płotki ułóż w garnku i zalej zimną wodą. Dodaj bouquet garni – czyli wiązkę suszonych ziół (tymianku, liścia laurowego, lubczyku). Doprowadź powoli do temperatury około 90 st. C i pozwól dusić się składnikom do utrzymania esencjonalnego bulionu rybnego.

Włoszczyznę obierz, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na dnie garnka na maśle z dodatkiem mielonego kminku. Zalej odcedzonym bulionem, ponownie doprowadź do temperatury 90 st. C i gotuj, aż warzywa zmiękną. Dopraw białym winem i koncentratem, który trzeba zahartować, czyli dolać do niego najpierw gorącego bulionu, wymieszać i dopiero wtedy dodać do garnka.


Dopraw solą i pieprzem. Ostudzone płotki obierz z mięsa i poukładaj na zupie podanej w talerzu.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA