Steki czosnkowe i deser kalvdans

Steki czosnkowe i deser kalvdans
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 11)
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

Steki czosnkowe

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Składniki kalvdans wymieszać w misce, by cukier się rozpuścił. Wlać do kokilek, zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150º C. Podawać ze świeżymi malinami.
Steki usmażyć do żądanego stopnia wysmażenia mięsa, pod koniec dodać ząbki czosnku – ułożyć na nich mięso, smażyć, aż czosnek zyska złotawy kolor. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć steki z patelni, odstawić na 10 minut. Ząbki czosnku umieścić na 5 minut w wędzarce, a następnie rozgnieść nożem i wymieszać z twarożkiem, dodając łyżkę białego octu winnego, posolić do smaku.
Resztę octu wymieszać w miseczce z cukrem, włożyć pokrojoną w krążki cebulę i odstawić na 15 minut.
Jarmuż usmażyć na odrobinie masła, posolić do smaku.
Podawać steki z czosnkowym twarożkiem, jarmużem i krążkami cebuli w occie, przybrane listkami natki pietruszki.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA