Pierś z kaczki w sosie z miodu pitnego, kasza jaglana z bakaliami

Oceń przepis:
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Przygotowanie:
Pierś z kaczki:
2x250g piersi z kaczki
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki posiekanego świeżego majeranku
ostra papryka
sól
pieprz
Piersi płuczemy, oczyszczamy z błon. Wszystkie składniki blendujemy. Piersi dokładnie smarujemy przygotowaną marynatą i odstawiamy do lodówki na 24h. Zamarynowane piersi obsmażamy na rozgrzanej patelni z obydwu stron, następnie zawijamy w folie aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 15 min, temp. 180 stopni C.
Sos z miodu pitnego
300 ml miodu pitnego
1 łyżka miodu pszczelego
2 łyżki musztardy stołowej
1 gałązka świeżego majeranku
szczypta chili
sól
pieprz
Wszystkie składniki mieszamy w rondelku, redukujemy do momentu uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Doprawiamy do smaku.
Kasza jaglana z bakaliami
200 g kaszy jaglanej
500 ml wody
50 g obranych orzechów włoskich
25 g rodzynek
25 g figi suszonej
sól
pieprz
Kaszę płuczemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy ok 20 min. Rodzynki moczymy we wrzątku. Bakalie siekamy i dodajemy do ugotowanej kaszy. Doprawiamy do smaku.
Sferyczny kawior jabłkowy
200 ml soku ze świeżego jabłka
50 ml białego wytrawnego wina
1 gram alginianu
250 ml wody
1 gram chlorku wapnia
Wino mieszamy z sokiem jabłkowym. Dzielimy na pół. Jedną część podgrzewamy do ok 60 stopni C i dodajemy do niej alginian, dokładnie mieszamy. Dopełniamy pozostałym sokiem. Wodę mieszamy z chlorkiem wapnia. Do strzykawki zasysamy sok i po kropelce dodajemy do roztworu z
chlorkiem, czekamy ok. 1 minutę i wyciągamy kuleczki, które należy przepłukać jeszcze w zimnej wodzie. Potrawę dekorujemy świeżym majerankiem lub rozmarynem.
© Piotr Wójcik
Dania mięsne
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze