Tian z warzyw prowansalskich

Tian z warzyw prowansalskich
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 dobrze posiekane cebule
  • 1 duży bakłażan w plastrach
  • 2 średnie cukinie w plastrach
  • 2 obrane czerwone papryki pokrojone w paski
  • 4 – 6 pomidorów w cienkich plastrach

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podsmaż cebulę na oliwie. Posiekaj taką samą ilość bakłażana, cukinii i papryki. Podsmażoną cebulę rozłóż na spodzie brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Ułóż warzywa warstwami, doprawiając solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż pomidory. Skrop oliwą. Piecz w bardzo gorącym piekarniku (200°C - 220° C), aż soki wyparują, a warzywa osiągną głębokie kolory, czyli przez ok. 2 godziny. Zamieszaj w trakcie pieczenia. (Sprawdzaj, jak zachowuje się tian. Jeśli wierzch będzie za szybko brązowiał, nakryj go folią i piecz dalej).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA