Tian z warzyw prowansalskich

Tian z warzyw prowansalskich
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 dobrze posiekane cebule
  • 1 duży bakłażan w plastrach
  • 2 średnie cukinie w plastrach
  • 2 obrane czerwone papryki pokrojone w paski
  • 4 6 pomidorów w cienkich plastrach

Kalkulator wag i miar

Przepis

Podsmaż cebulę na oliwie. Posiekaj taką samą ilość bakłażana, cukinii i papryki. Podsmażoną cebulę rozłóż na spodzie brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Ułóż warzywa warstwami, doprawiając solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż pomidory. Skrop oliwą. Piecz w bardzo gorącym piekarniku (200°C - 220° C), aż soki wyparują, a warzywa osiągną głębokie kolory, czyli przez ok. 2 godziny. Zamieszaj w trakcie pieczenia. (Sprawdzaj, jak zachowuje się tian. Jeśli wierzch będzie za szybko brązowiał, nakryj go folią i piecz dalej).

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE