Knedle z brukselką z górnej adygi

Oceń przepis:
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 1 godzina
Składniki:
- 200 g brukselki
- 300 g korzeni skorzonery (lub małej rzepy)
- półtora litra bulionu
Przygotowanie:
Usuwamy skórę z chleba, miąższ kroimy w kostkę i przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 godziny, miąższ powinien być puszysty (ewentualnie można przygnieść talerzem, żeby nie wchłonął za dużo mleka). W tym czasie kroimy w małą kostkę szynkę parmeńską, salami, wędzony boczek i mortadelę. Wyciskamy z miąższu chleba nadmiar mleka i podsmażamy na 40 gramach masła, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy drewnianą łyżką, aż się podsuszy. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojone wędliny, mąkę, parmezan, pokrojony czosnek i pietruszkę, gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu i jajo. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy z masy kulki o średnicy 5-6 cm, dobrze ugniatając, żeby podczas gotowania knedle się nie rozkleiły. Usuwamy pierwsze zewnętrzne liście brukselki i dokładnie myjemy. Obieramy korzeń skorzonery, myjemy i kroimy w plastry. Bulion wlewamy do dwóch garnków (dzielimy równo). W jednym garnku gotujemy w bulionie brukselkę i skorzonerę. W drugim garnku doprowadzamy do wrzenia bulion i gotujemy w nim oprószone mąką knedle około 15 minut. Odcedzamy knedle i przekładamy je do wazy z wywarem i warzywami. Posypujemy posiekaną pietruszką.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania mięsne
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze