Wegański tort bezowy z kremem kokosowym i sosem owocowym

Wegański tort bezowy z kremem kokosowym i sosem owocowym
Oceń przepis:
179 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta wegańskie, Torty

Składniki:

  • Beza:
  • 200 ml wody z puszki po ciecierzycy
  • 250 g cukru
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 15 g skrobi kukurydzianej
  • 100 g cukru pudru
Krem kokosowy:
  • 400 g śmietanki kokosowej
  • 40 g cukru kokosowego
  • 20 ml syropu klonowego
  • 15 g wiórków kokosowych
  • 30 ml soku z limonki
  • szczypta soli
Sos z mango i marakui:
Dodatkowo:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Beza: wodę z ciecierzycy ubij z kwaskiem cytrynowym na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i cukier puder. Pod koniec ubijania wsyp skrobię. Przełóż do dwóch tortownic, piecz 10 minut w 170º C, obniż temperaturę do 140º C i piecz kolejną godzinę.

Krem kokosowy: śmietankę kokosową ubij z dodatkiem soli i soku z limonki. Dodaj syrop klonowy, cukier kokosowy i wiórki, wymieszaj.

Sos owocowy: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Dolny blat bezy przykryj połową kremu kokosowego, polej sosem owocowym, nałóż kolejną warstwę kremu i przykryj drugim bezowym krążkiem. Tort obsyp cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA