Banoffee pie

Banoffee pie zobacz Banoffee pie 2018-06-19 12:16:46
Banoffee pie

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • ⅓ szklanki daktyli, namoczonych przez 15 minut w wodzie
  • szczypta soli
Krem daktylowy:
  • 1 szklanka daktyli, namoczonych przez 15 minut w mocnej kawie
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • szczypta soli
Do podania:
  • 2 puszki mleczka kokosowego, schłodzonego przez 48 godzin w lodówce
  • 0,5 - 1 szklanka cukru pudru
  • 2 dojrzałe banany
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • kakao do posypania

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przygotowanie spodu: daktyle odcedzić i odstawić na bok. Orzechy umieścić w naczyniu blendera wraz z solą, krótko zblendować i dodać namoczone daktyle. Miksować tak długo, aż składniki zaczną delikatnie się do siebie lepić. Masa przestaje wtedy wirować i zaczyna lekko przyklejać się do ścianek. Masę zeskrobać i wycisnąć nią dno tortownicy, odłożyć do lodówki.
Przygotowanie kremu daktylowego: namoczone w kawie daktyle dodać do naczynia blendera razem z masłem orzechowym i solą, a następnie blendować do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby dodać 2 - 3 łyżki wody.
Tak przygotowaną masę rozsmarować na cieście. Następnie banany obrać, pokroić w talarki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na cieście.
Otworzyć mleczko kokosowe i delikatnie wyjąć gęstą część mleczka. Przełożyć do dużej miski, dodać cukier puder i ubijać mikserem aż do uzyskania puszystego, sztywnego kremu. Tak przygotowany krem wyłożyć na banany, obsypać ciasto kakao i podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE