Banoffee pie

Banoffee pie
Oceń przepis:
161 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • ⅓ szklanki daktyli, namoczonych przez 15 minut w wodzie
  • szczypta soli
Krem daktylowy:
  • 1 szklanka daktyli, namoczonych przez 15 minut w mocnej kawie
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • szczypta soli
Do podania:
  • 2 puszki mleczka kokosowego, schłodzonego przez 48 godzin w lodówce
  • 0,5 - 1 szklanka cukru pudru
  • 2 dojrzałe banany
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • kakao do posypania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowanie spodu: daktyle odcedzić i odstawić na bok. Orzechy umieścić w naczyniu blendera wraz z solą, krótko zblendować i dodać namoczone daktyle. Miksować tak długo, aż składniki zaczną delikatnie się do siebie lepić. Masa przestaje wtedy wirować i zaczyna lekko przyklejać się do ścianek. Masę zeskrobać i wycisnąć nią dno tortownicy, odłożyć do lodówki.
Przygotowanie kremu daktylowego: namoczone w kawie daktyle dodać do naczynia blendera razem z masłem orzechowym i solą, a następnie blendować do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby dodać 2 - 3 łyżki wody.
Tak przygotowaną masę rozsmarować na cieście. Następnie banany obrać, pokroić w talarki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na cieście.
Otworzyć mleczko kokosowe i delikatnie wyjąć gęstą część mleczka. Przełożyć do dużej miski, dodać cukier puder i ubijać mikserem aż do uzyskania puszystego, sztywnego kremu. Tak przygotowany krem wyłożyć na banany, obsypać ciasto kakao i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA