Grzybowy stroganoff

Grzybowy stroganoff
Oceń przepis:
325 ocen Średnia ocena: 3.40

Składniki:

  • 250 g boczniaków
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej
  • 1 duża cebula
  • 50 ml żubrówki
  • olej
  • 1 szklanka śmietanki słonecznikowej
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ ogórka kiszonego, posiekanego
  • sól
  • czarny pieprz
  • do podania: świeża pietruszka, talarki białej cebuli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na dnie dużego rondla rozgrzać olej, dodać boczniaki i smażyć przez 2 - 3 minuty. Po tym czasie wlać sos sojowy, cukier intensywnie zamieszać i smażyć kolejne 2 - 3 minuty z dwóch stron. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok na ręcznik papierowy. Na dnie tego samego rondla wlać łyżkę oleju, rozgrzać go i dodać cebulę. Smażyć przez 3 - 4 minuty do czasu, aż będzie miękka i złota, a następnie dodać pieczarki. Zamieszać, wlać żubrówkę i zwiększyć ogień. Kiedy żubrówka odparuje, smażyć pieczarki jeszcze 2 - 3 minuty i dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać i dusić przez 5 minut, podawać z ryżem lub pieczywem oraz świeżą pietruszką i cebulką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA