Pęczotto z grzybami

Pęczotto z grzybami
Oceń przepis:
96 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • 15 g suszonych grzybów
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 750 ml bulionu (w garnku)
1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • sól i czarny pieprz
  • olej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka pęczaku
  • ¼ szklanki piwa lub cydru
  • 3 - 4 łyżki płatków drożdżowych
oraz:
  • 200 g grzybów leśnych
  • olej
do podania: pietruszka, sok z cytryny, oliwa, pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Namoczone grzyby wraz z wodą dodac do bulionu i podgrzać tak, aby prawie wrzało. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę, liście laurowe, sól i pieprz i smażyć na małym ogniu przez 3 - 5 minut.
Kaszę pęczak dwukrotnie porządnie wypłukać. Tuż przed jej wrzuceniem dodać czosnek, smażyć 30 sekund, a następnie wrzucić kaszę i porządnie zamieszać. Wlać piwo i pozwolić odparować.
W tym czasie namoczone grzyby wraz z wodą wlać do bulionu i podgrzać. Do garnka z pęczakiem wlewać po chochelce gorącego bulionu co jakiś czas mieszając.
Kiedy pęczak będzie prawie miękki usmażyć grzyby oraz posiekać pietruszkę. Na koniec do pęczaku wsypać płati drożdżowe, podawać z usmażonymi grzybami, skropione sokiem z cytryny, obsypane pietruszką oraz pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA