Muffinki malinowe

Oceń przepis:
Przygotował:
Katia Roman-Trzaska
- Seria kulinarna:
- Little Chef (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2/3 szklanki maślanki
- 2 duże jajka
- 85 g masła
- 1 i ½ łyżeczki aromatu waniliowego
- 170 g malin
Przygotowanie:
Włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Wyłóż formę do ciasteczek specjalnymi papierkami lub posmaruj formę masłem. Do średniej wielkości miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Roztop masło. Dodaj do roztopionego masła maślankę i odstaw na ok. 2 min. Przelej masło z maślanką do miski, dodaj jajka i aromat waniliowy, wymieszaj. W misce z suchymi składnikami zrób ręką dołek i wlej do niego mokre składniki. Mieszaj delikatnie, tylko do momentu aż mąka zostanie połączona. Delikatnie dodaj maliny. Przełóż ciasto do przygotowanych foremek. Pamiętaj, by rozłożyć taką samą ilośc masy do każdej foremki. Piecz ok. 18 - 20 minut, dopóki ciasteczka nie wyrosną i nie staną się złoto-brązowe, a patyczek włożony w środek będzie wychodził czysty. Poproś, by dorosły wyjął ciasteczka z piekarnika. Poczekaj jeszcze 5 minut, aż trochę ostygną.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze