Boczniaki panierowanie podane z czosnkowym majonezem

Boczniaki panierowane zobacz Boczniaki panierowane 2018-08-13 12:58:26
Boczniaki panierowane
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 250 g boczniaków
  • olej
  • ½ szklanki mąki z ciecierzycy
  • ½ szklanki wody
  • spora szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej
  • szczypta soli
Majonez:
  • 2 szklanka mleka sojowego niesłodzonego (inne mleko się nie nadaje!)
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 2 główki pieczonego czosnku
  • 2 łyżeczki dobrej musztardy
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżeczki czarnej soli
  • biały pieprz
  • 2 szklanki delikatnego oleju

Kalkulator wag i miar

Przepis

Boczniaki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
W misce połączyć wszystkie sypkie składniki. Następnie dodać wodę i przy pomocy trzepaczki dokładnie wymieszać.
Na patelnię wlać dość sporo oleju i go rozgrzać. W tym czasie boczniaki obtoczyć w panierce i jak olej już się rozgrzeje, wrzucić je na patelnię.
Boczniaki obsmażać z obydwu stron przez 3-4 minuty. Podawać z wegańskim majonezem i ulubionymi dodatkami.
Aby przygotować majonez, należy wlać mleko i ocet do blendera kielichowego i miksować przez 2 minuty. Dodać wszystkie pozostałe składniki poza olejem i miksować kolejne 2 minuty.
Następnie nie przerywając miksowania powoli, cienkim strumieniem wlewać olej – ja wlewam go przez dziubek miksera. Gotowy majonez przełożyć do czystego słoiczka i włożyć do lodówki, po godzinie w lodówce dodatkowo stężeje.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE