Zapiekana polenta z ragout mięsnym

Zapiekana polenta z ragout mięsnym
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.90
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
1 godzina, 40 minut

Składniki:

  • 300 g mąki kukurydzianej
  • 300 g wołowiny
  • 100 g wieprzowiny
  • 2 plastry włoskiej szynki parmeńskiej
  • 1 cebula
  • 1/2 marchwi
  • 1/2 ząbka czosnku
  • pęczek pietruszki
  • 500 g dojrzałych pomidorów (albo pomidorów konserwowych)
  • łyżeczka mąki pszennej
  • 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 40 g masła
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Idealnym naczyniem do gotowania polenty jest miedziany lub żeliwny kociołek. Wlewamy do niego półtora litra wody, doprowadzamy do wrzenia, solimy i powoli jak deszcz sypiemy mąkę kukurydzianą, dokładnie mieszamy drewnianą łopatką zawsze w jednym kierunku, gotujemy godzinę. Ugotowana polenta powinna mieć zwartą konsystencję i sama się odklejać od ścianek kociołka. W tym czasie siekamy osobno mięso wołowe i wieprzowe oraz szynkę parmeńską. Pomidory sparzamy w wodzie, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne, kładziemy na sitku, aby odsączyć z nich sok, i miksujemy. Obraną i umytą cebulę i marchew kroimy. Myjemy, osuszamy pietruszkę i drobno siekamy. Na patelni z oliwą smażymy do zeszklenia cebulę, marchew i czosnek; dodajemy szynkę parmeńską, posiekane drobno mięsa i mieszając drewnianą łyżką, smażymy na dużym ogniu, aż mięso nabierze złotego koloru. Dodajemy czerwone wino i odparowujemy; oprószamy mąką i stale mieszając, gotujemy kilka minut. Dodajemy zmiksowane pomidory, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, dolewamy łyżkę wazową ciepłej wody i gotujemy około godziny, (jeżeli to konieczne, można dodatkowo podlać ciepłą wodą); w połowie czasu gotowania dodajemy posiekaną pietruszkę. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, przekładamy równą warstwą polentę oraz ragout. Na wierzch kładziemy kawałki masła i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza około 15 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE